torstai 28. kesäkuuta 2018

Norjalaiset perunat

Puolisoni kun on rahtia maailmalla ajanut, niin on tuonut joitakin kotiin. Norjassa nämä perunat ovat pieniä ja pakattu umpiopussiin. Perunat ovat esikeitettyjä, joten niiden valmistaminen tunturissa ei vaadi paljon energiaa. Maustamisessa on vain taivas rajana ja tietysti oma mieltymys mausteisiin.

Tarvittavat aineet:

- Jauhoisia perunoita
- ½ teelusikallista suolaa
- 1 teelusikallinen tinjamia
- 1 teelusikallinen rosmariinia
- 1 teelusikallinen valkosipulia
- 1 litra ruokaöljyä

Mittaa mausteet kulhoon. Yllä oleva on vain yksi variaatio, mutta mieltymystesi mukaan laittaa mitä vaan. Alkuperäisiä ovat tillillä, sinapilla, tomaatilla tai ruohosipulilla maustetut.

Lisää ruokaöljy mausteisiin. Öljyn laatu on jälleen makuasia.
Esikeitä perunat eli niiden tulee olla vielä napakat, mutta haarukka kuitenkin kankeasti niihin uppoaa eli ovat täten sisältäkin lämmenneet. Jos käytät pieniä perunoita, niin ne voi laittaa kokonaisena, mutta suuret on hyvä halkaista pituussunnassa ennen esikeittoa. Lisää esikeitetyt perunat lusikalla mausteiseen öljyyn.
Öljyn tulee peittää perunat.  Anna maustua yön ylitse ja kypsennä grillissä, pannulla tai uunissa. Grillissä ja pannussa paista ensin kuoripuoli ja vasta sitten leikkopinta, jos olet käyttänyt isoja perunoita. Pienet perunat voidaan myös keittää kypsäksi. Itse nostelen perunat lusikalla grilliin tai pannulle, jotta voin valuttaa suurimman osan öljystä takaisin astiaan.

Vinkki:

Jos käytät kiinteitä tai jauhoisia perunoita, niin voit käyttää öljyä useamman kerran, jos säilytät sen viileässä. Perunasta tietysti liukenee tärkkelystä ja se samentaa öljyn, joten itse luovun siitä, kun öljyn läpi ei kulhon pohjaa näy eli sinne on kertynyt "perunajauho" kerros.





Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...