torstai 6. heinäkuuta 2017

Suolakurkut

Koska en pidä kauppojen sokerisista maustekurkuista, niin ryhdyin tekemään suolakurkkuja itse. Teen ne viilalekurkkuina, sillä siten on helppo laittaa leivän päälle, mutta myös käyttää ruuanlaittoon. Purkkeina olen käyttänyt vanhoja säilykepurkkeja, jotka on tuotteen loputtua pesty ja etiketit liotettu pois. Useimmat purkit kun ovat sisältäneet ihan jotain muuta kuin kurkkuja. Liemi on suolaista ja etikkaista, joten kannet eivät kestä ikuisuuksia, joten niitä on aina välillä uusittava.

Tarvittavat ainet:
- avomaan kurkkuja 12 kappaletta
- karkeaa merisuolaa 2 desilitraa
- vettä 3 litraa
- sinapin siemeniä 1 ruokalusikallinen
- valkosipulirouhetta 2 ruokalusikallista
- tilliä (kukintoineen, jos mahdollista on, mutta ei välttämätöntä)
- mustaviinimarjapensaan lehtiä
- etikkaa ½ litraa (5 desilitraa)

Liemen valmistus: Edellisenä päivänä olen keittänyt liemen eli veteen lisätään suola, sinapin siemenet ja valkosipulirouhe ynnä kiehautetaan, jotta suola liukenee. Viimeksi mainittu mauste ei ole pakollinen, joten jos siitä et tykkää, niin jätä pois. Annan jäähtyä kannen alla seuraavaan päivään.



Kurkut purkkiin: Viipaloi huuhdellut kurkut. Lado puhtaaseen purkkiin vuorotellen kurkkuviipaleita, tilliä ja mustaviinimarjapensaan lehtiä tiiviisti, jotka myös on huuhdeltu. Kun purkki on täynnä, niin aseta viimeiseksi viinimarjapensaanlehti ankkuriksi eli taivuta sen reunat hyvin purkin sisälle, jotta kurkut pysyvät lehden alla, kun liemi kaadetaan päälle.
Kuvasta huomaat, että "ankkurilehden" reunat ovat purkin kaventuman alla tiiviisti. Tämä tiiviys on välttämätön sailyvyyden kannalta, sillä kurkut ovat kevyitä ja nousevat nesteen myötä ylös. Jos kurkut nousevat nestepinnan yläpuolelle, niin ne homehtuvat. Sama koskee myös kokonaisena säilöttyjä kurkkuja.

Lisää liemi: Jäähtyneeseen vesi, suola, sinapin siemen ja valkosipulirouhe keitokseen lisätään puoli litraa etikkaa. Itse teen liemen suureen kulhoon, josta 2,5 desilitran vetoisella, muovisella mittakannulla kaatelen liemen purkkeihin. Nesteen tulee peittää tuo "ankkurilehti". Kierrä kansi tiukasti ja anna seisoa huoneen lämmössä seuraavaan päivään. Tämän jälkeen siirrä purkit kylmään. Kurkut ovat suolautuneet kolmessa viikossa syöntivalmiiksi.

Huomion arvoisia asioita: Siivuta kurkut ja siirrä sitten veitset ja muut metalliesineet pois, ennen kuin ryhdyt liemen kanssa touhuamaan, sillä pisara lientä saa veitsen ruostumaan. Teräskattila kestää keittää ja jäähdyttää liemen, mutta ei kestä, jos siihen etikka mukaan heitetään. Tämän vuoksi itse teen sekotuksen muoviseen leivontakulhoon ja kaatonokallinen mitta on myös muovia.

Säilyvyys: Kurkut säilyvät hyvin yli vuoden, jos kansi on väännetty kunnolla kiinni ja kurkut ynnä "ankkurilehti" ovat veden alla ja säilytys jääkaapissa tai hyvässä kellarissa, jossa ympäri vuoden pysyy ns. jääkaappilämpötila. Liian lämpimässä kurkut vetistyvät ja saavat ikävän värin.

Vinkki: Kun purkki tyhjenee, niin pese se ensimmäisten astioiden joukossa, jos tiskaat käsin. Purkin kuivuttua, laita kansi paikalleen ja kierrä se kiinni. Näin sinulla on uudet puhtaat purkit, kun seuraavana kesänä kurkkuja suolaat.

Itse vai kaupasta: Kaikki tarvikkeet saat kaupasta, mutta kurkut ja tillit voit kasvattaa itse. Myös itse kasvatettu valkosipuli on passeli valinta, mutta annostuksen kanssa varovaisuutta, sillä kaupan tavara on miedompaa. Valkosipulin voi korvata pienellä määrällä piparjuurta, mutta jos sellainen pihallasi kasvaa, niin muista, että se on myös vahvempaa.

Aikaa työhön tuhrautuu, mutta maku korvaa ajan käytön. Itse käytän näitä siivutettuja suolakurkkusiivuja myös erilaisiin ruokiin, sillä siivuna se on helpompi kuutioida ruokaan, kuin kokonainen kurkku. Nautinnollisia hetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...