perjantai 4. lokakuuta 2019

Suolasilakat

Nyt tehdään ruokaa, jota vanha kansa söi, mutta nykyisten suositusten mukaan vaarallista ravintoa. Ennen vanhaan suolaus oli säilöntämuoto ja minä teen joka vuosi suolasilakoita joulukalaksi, joka korvaa meillä sillin. Itselläni on suuri lasimalja, joihin silakat suolaan. Koiramäen talvessa myös nautittiin suolasilakkaa, joten tämä on vanha keksintö. Ei muuten valmistu päivässä tai kahdessa.

Tarvittavat aineet:

1,2 kiloa silakoita fileenä
karkeaa merisuolaa

Kulhon pohjalle sirotellaan kerros merisuolaa ja ladotaan ensimmäinen kerros silakoita.
Häntäpäät kannattaa laittaa ulhon keskelle, sillä siten saa silakoita mahtumaan kerralla useampia.
Lisää suolaa aina kerroksien väliin.
Lisää silakat aina ristiin, sillä silloin ne painuvat nätisti limittäin.
Viimeisen keroksen jäklkeen ripotellaan taas suolaa ja laitetaan lautanen päälle.
Aseta paino lautaselle. Itselläni on jo vuosia ollut suuri kivi, jonka pesen käytön jälkeen, kun silakat on syöty. Silakat saavat olla suolassa kuukauden verran. Varmista, että silakoihin nousee vesi, jotta eivät mene piloille. Itselläni ei näin ole päässyt käymään, sillä suolaa on runsaasti.

Käyttö:

Huuhtele silakat, jotta irtonainen suola poistuu. Paina kynnellä tai veitsellä file auki ja poista nahka. Käytetään sillifileen kaltaisesti ja voin vakuuttaa, että kotitekoisen ruisleivän päällä on herkkua.

Vihje:

Jos ei omaa riittävän suurta astiaa, niin loput silakat voi pakastaa. Omalle pannulle mahtuu kahdeksan silakkaa, joten sellaisina annoksina ne olen pakastanut. Voit myös pyörittää silakat ruisjauhoissa, jossa on hieman suolaa ja valkopippuria ja pakastaa ne paistettuina. Munaa ei tarvita, sillä silakan pinta on kostea ja ruisjauho tarttuu siihen hyvin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...