torstai 4. lokakuuta 2018

Pasteijat

Pasteijat ovat juhliin ja illanistujaisiin mukavia, pieniä, suolaisia naposteltavia. Voit tehdä voitakinan itse tai ostaa kaupan pakastealtaasta.

Voitaikina:

400 grammaa margariinia tai voita
9 desilitraa jauhoja
3 dl kylmää vettä
200 grammaa margariinia tai voita (kaulitsemiseen)

Mittaa jauhot kulhoon ja pieninä nokareina margariini tai huoneenlämpöinen voi, jotka nypitään tasaiseksi muruksi. Tämän jälkeen sekoitetaan vesi joukkoon. Taikina kaulitaan suureksi levyksi, jauhotetulla pöydällä, joka päälle asetetaan ohuina lastuina margariinia tai voita. Tämän jälkeen taikina käännetään kahtia ja kaulitaan uudelleen, käännetään kolmeksi ja kaulitaan uudelleen, käännetään neljäksi ja kaulitaan uudelleen. Mitä useammin teet, niin sitä lehtevämpää taikinasta tulee, joka soveltuu joulutortuille hyvin, mutta pasteija ei voi olla niin lehtevä.

Pasteijoihin tarvitaan (tällä annoksella tulee 25 pientä pasteijaa):

- 0,6 desilitraa vettä
- 0,5 puuroriisiä
- 600 grammaa voitaikinaa

Nämä haudutetaan puuroksi. Jos teet kapeita, niin kananmuna sotketaan raakana täytteeseen, mutta suuriin kolmioihin keitettynä. Taikinalevyistä, joita kaupoissa myydään, niin ne ovat lehteviä, joten venytä kulmista alkaen taikinaa. Jos ostat ison levyn, niin kauli ohueksi. Kuvissa olen käyttänyt isoa levyä, jonka kaulin ohueksi levyksi.

Täytteeseen tarvittavat aineet:

- ruskistettua jauhelihaa tai
- tonnikalaa öljyssä (muista valuttaa öljy pois siivilässä) tai
- kala kaikkinensa, mutta sen tulee olla hienojakoista tai
- ruskistettua kanaa tai
- keitettyjä kasviksia (joita en kyllä itse tee)
- hieman suolaa
- maustepippuria/valkopippuria

Tee ensin täyte:
Puuron sekaan lisätään jauheliha ja mausteet ja kananmuna, sekoita huolella:



Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinapyörällä tai terävällä veitsellä 10 senttimetrin soiroja.
Aseta täytettä 5 senttimetrin matkalle, koko soiron alalle.
Käännä reunat täytteen päälle ja voi tarvittaessa sivellä hieman vettä tartuntapintoihin, jos ne ovat jauhosia tai taikina ehtinyt kuivahtaa.
Kun soiro on täytetty ja reunat nipistetty kiinni, niin taikinapyörällä tai terävällä veitsellä leikataan pasteijat tasakokoisiksi palasiksi.
Aseta pasteijat pellille, sauma puoli alaspäin ja leikkaa saksilla lovet pasteijan pintaan ja sivele pintaan kananmunaa, jonka rakenne on rikottu.
Piasta pasteijat 225 °C, kunnes saavat kauniin värin. Kolmiopasteijat tehdään samoin täyttein, mutta kolmion muotoon laitetaan täyte. Itse suosin keitettyä kananmunaa, mutta sen voi pistää raakanakin, joka tukee taikinaa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...