maanantai 31. joulukuuta 2018

Hyvää Uutta Vuotta

Tämään on uuden vuoden aatto ja siihen sopivat nakit ja perunasalaatti. Taikinaan käärityt nakit ja perunasalaatin ohjeet täällä jo onkin, joten nautinnollista uuden vuoden aattoa.

lauantai 8. joulukuuta 2018

Mamssellin piparkakut

Mausteiset piparit kuuluvat jouluun ja tämä ohje on todella helppo ja vanha. Mitään ei keitetä, joten pohjaan ei voi mikään palaa. Koska tässä ei ole kuumia ainesosia, niin tekoon voi lapsetkin osallistua. Annoksesta tulee noin 45 piparia

Tarvittavat aineet

250 grammaa margariinia tai voita
3 desilitraa sokeria
2 desilitraa siirappia
2 ruokalusikallista piparkakkumaustetta
2 kananmunaa
8 vehnäjauhoja
4 teelusikallista soodaa

Itse tekeminen

Sulata margariini tai voi.
Sulatettuun rasvaan lisätään sokeri, siirappi, piparkakkumauste ja kanan munat.
Vatkaa ainekset sekaisin hyvin, jotta munien rakenne rikkoutuu ja mauste leviää tasaisesti.

Lisää jauhot ja sooda. Sekoita sooda jauhoihin. Sekoita jauhot seokseen, mutta älä vaivaa taikinaa eli sekoitetaan vaan sen verran, että jauhot sekoontuvat kunnolla.
Vie valmis taikina jääkaappiin kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen taikina on leivottavissa. Itse teen sen tavallisesti edellisenä päivänä ja annan maustua yön yli.
Leivo piparit ja paista 175 °C kauniin ruskeiksi. Kun ryhdyt paistamaan, niin keskity pelkkään paistamiseen, sillä piparit ovat palamisherkkiä.

Ja kuten alkuperäisessä ohjeessa luki: Natustele ja maistele, kun yhden olet syödyksi saanut, niin mieli tekee jo toista.

Vinkki

Piparit ovat melko pehmeitä, mutta loput piparit ovat kovia. Itse teen piparit alkuvaiheen taikinapalasta ja toisen kaulitsemisen jälkeen siirrän taikinan sivuun. Näistä teen suorakaiteen muotoisia levyjä, joiden päälle on helppo laittaa homejuustoa, jos siitä pitää tai kahden levyn väliin jäätelöä.

Lisäksi

Voit käyttää kaupasta saatavaa piparkakkumaustetta, mutta sen voi tehdä myös itse. Piparkakkumauste säilyy tiiviissä rasiassa seuraavaan jouluun. Itse teen aina kaksinkertaisen annoksen.

Tarvittavat aineet

1 teelusikallinen inkivääriä
½ teelusikallista neilikkaa
1 teelusikallinen kardemummaa
1½ teelusikallista maustepippuria
1 teelusikallinen kanelia

Sekoita aineet ravistelemalla.



Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...