keskiviikko 1. marraskuuta 2017

Täytetyt paprikat

Herkullinen ruoka, joka ei seurakseen muuta tarvitse. Esivalmistelua tämä vaatii ja paistoaika on suhteelisen pitkä ja lämpö matala. Tämä siksi, että paprika säilyttää rakenteensa. Valmistus on helppo.

Tarvittavat aineet:

- 1 dl pitkäjyväistä riisiä
- vettä
- ½ teelusikallista suolaa

- 2 suurta, kiinteää paprikaa

- 100 grammaa ruskistettua jauheliaa

- valkosipulia
- kidney papuja (tai sitten ei)
- 1 teelusikallinen pippurisekoitusta

Sitten valmistukseen eli laitetaan riisi kiehumaan ja ruskista jauheliha. Leikkaa foliosta neljä neliötä ja niin suuria, että voit kääriä sen vaivattomasti tiivikksi nyytiksi. Annos riittää noihin kahteen paprikaan, jos ovat suuria.

 Puhdista paperikat eli leikkaa ne puolikkaiksi ja poista kanta sekä siemenet. Näin saat kulhomaisen paprikan täytettäväksi.
 Valuta riisistä vesi ja sekoita riisiin jauheliha ja mausteet.
Kääri täytetyt paprikat tiiviisiin folionyytteihin ja paista 175 - 200 °C noin ½ tuntia.

Vinkit!

Itse teen tätä usein edellispäivän pataruuasta, jolloin siinä on myös kidney papuja. Ateriasta saa vielä täyttävämmän, kun korvaa riisin ohrasuurimoilla. Niiden keittoaika on pidempi kuin riisin. Paprikan voi täyttää myös kasviksilla.

Helppo kalakastike

Tämä on maailman yksinkertaisin valkoinen kalakastike, joka sopii kalalle kuin kalalle. Valmistukseen menee muutama minuutti, mutta näiden tuoretuotteiden kanssa on syytä aina antaa se tunnin vetäytymis- ja makujen tasaamisaika.

Tarvittavat aineet:

- 1 purkki kermaviiliä
-  2 teelusikallista sitruunapippuria
- tilliä silputtuna
- ruohosipulisilppua

 Sekoita kermaviili ja sitruunapippuri sekaisin hyvin. Älä anna annoksen hämätä, sillä tämä on niin hyvää, että se yleensä tehdään tuplana tai triplana.
 Hienonna ruohosipuli ja lisää se joukkoon maun mukaan. Ylimääräinen silppu kannattaa pakastaa talven varalle pieniin pusseihin, jossa on yksi käyttökerta. Toimii myös pakasterasiassa, sillä nämä eivät jäädy yhteen nippuun.
Sitten hienonnettua tilliä ja älä ihmettele sen pientä määrää, sillä se on omassa maassa kasvatettua ja täten monin kerroin voimakkaampaa kuin kaupan tillit.

Vinkit!

Huomasit varmaan, että en käyttänyt suolaa lainkaan. Mausteseokset sisältävät suolaa ja meillä sitä käytetään muutoinkin vähän ja mausteita enemmän. Jos kuitekin laitat kastikkeeseen sitruunamehua, niin lisää silloin ½ teelusikallista suolaa.

Flammkuchen

Tamä on elssasilainen pitzan tyyppine, hiivaton liekkipiirakka, joka on helppo valmistaa, mutta vaatii vähän konstailua. Kun aloitat tekemään, niin laita sähköuuni 250 °C ja aseta uuniin tyhjä pelti kuumenemaan. Jos sinulla on pitzakivi, niin rapeus paranee. Leivinuuni on sitten toinen asia, mutta folion päälle asetettuna paistuu arinalla. Annoksesta tulee yksi uunipellillinen

Tarvittavat aineet:
- 4 desilitraa vehnäjauhoja
- 1/4 teelusikallista suolaa (on myös yksi maustemitallinen)
- 2 ruokalusikallista öljyä
- 1 2/3 desilitraa vettä

- 150 grammaa ranskankermaa
- 150 grammaa smetanaa
- 1/4 teelusikallista mustapippuria
- 1/4 teelusikallista suolaa (on myös yksi maustemitallinen)

- 1 sipuli renkaina
- 1 pakettia pekonia

- ruohosipulisilppua
- pilkottua chiliä

Ensimmäisenä on pohjan aineet, jotka laitetaan tuossa järjestyksessä ja sekoitetaan, kunnes taikina on vaivautunut yhtenäiseksi palloksi. Koska taikina on hiivaton, niin voit heti kaulita ohuen levyn. Voit kaulita sen suoraan leivinpaperin päällä tai sitten siirtää leivinpaperin päälle. Ole tarkkana alustan kanssa, sillä joudut vetämään tämän kuumalle pellille, joten katso, että alueella ole sulavaa materiaalia.
 Sekoita smetana ja ranskankerma sekä suola ja mustapippuri. Meillä kun tykätään hieman mausteisesta niin käytin kaksi reilua hyppysellistä mustapippuria. Sekoita aineet keskenään.
 Levitä edellisen ruudun seos pohjan päälle ja tässä hyvänä apuna on ns. nuolija, jolla on helppo kaapia täyte kulhosta ja helppo levittää se tasaisesti taikinalevyn päälle
Renkaiksi silputut sipulit asetetaan täytteen päälle ja sitten pekoniviipaleet. Huomio! Älä esipaista pekonia, sillä muutoin siitä tulee kovaa korppua.
Paistoaika on noin 15 minuuttia, mutta vaihtelee suuresti. Flammkuchen on valmis kun reunat ovat saaneet väriä. Vedä Flammkuchen ritilän päälle jäähtymään ja ripottele pinnalle pieneksi leikattua chiliä ja ruohosipulisilppua.

Vinkkinä:
Täytteet voi valita aivan kuin pizzassa eli maksuasia on täyte. Pohjan voi myös valmistaa gluteiinittomana, jos sellaista ruokavaliota täytyy noudattaa. Smetanaa ja Ranskankermaa saa laktoosittomana, mutta valitettavasti tämä ei käy, jos ongelman aiheuttaja on maitoproteiini, joten silloin on paras tyytä pizzaan.

Sienisalaatti

Sienisalaatti on hieno lisuke monelle aterialle tai yhtenä osana illanistujaisiin. Ohje on hyvin yksinkertainen ja valmistus nopeaa.

Tarvittavat aineet:
- 500 grammaa suolasieniä
- 1 sipuli
- 2 desilitraa vispikermaa
- 150 grammaa smetanaa

Jos käytät kaupan purkkisieniä, niin ne tarvitsee vain valuttaa. Itse suolatut sienet ovat yleensä voimakkaammin suolattuja, joten niitä on syytä liottaa vedessä tunnin tai kaksi ja vettä olisi myös vaihdettava.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi, sillä smetana pehmentää sitä. Lisää smetana kevyesti käännellen vatkattuun kermaan.

 Silppua sipuli hienoksi ja se toimitus on vapaa valintainen, sillä tapoja on monta. Itse käytän konetta, jossa silppuamisterä.
Konetta käytän siksi, että pidämme sienisalaatista, jossa sienipalat ovat pieniä, niin sienet maistuvat koko annoksessa. Toisin sanoen sipulin jälkeen lisätään sienet ja pyöräytetään kevyesti.
Sekoita sienet ja sipuli kevyesti käännellen kerma/smetana seokseen. Anna makujen tasaantua tunnin verran ennen tarjoilua.
Sitten ei muuta kuin herkuttelemaan.




Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...