tiistai 11. heinäkuuta 2017

Perunasalaatti

Monen ruuan lisukkeeksi on perunasalaatti oivallinen valinta. Tällä reseptillä saat perinteisen ja sinappisen version tehtyä. Perunoiden suhteen kannattaa valita vanhoja perunoita, joiden sisus on kiinteä, monet keittoperunat ovat nykyisin kovin vetisiä ja silloin salaatista ei tule hyvää.

Tarvittavat aineet:
2 suurta jauhoista perunaa
½ purkkia ranskan kermaa
½ purkkia kermaviiliä
2 ruokalusikallista majoneesia
1 suolakurkku
1 punasipuli
rouhittua mustapippuria hyppysellinen
valkopippuria ripaus

Aloitan noista vanhoista mitoista, sillä, kun keittiö on vanha, niin vanhassa vara parempi. Hyppysellinen tarkoittaa sitä määrää, joka pysyy etusormen ja peukalon välissä. Nykyisellään se taitaa olla maustemitan luokkaa. Ripaus on se määrä, että käännän purkin sirotinosuuden kerran alaspäin ja se on siinä.

Perunat kannattaa keittää edellisenä iltana ja laittaa jääkaappiin, sillä jääkaapikylmä peruna leikkautuu helposti. Peruna kannattaa kuoria, vaikka se olisi ohutkuorista, sillä repaleiset kuoret näyttävät rumalta salaatissa. Perunat kuutioidaan ja kuutioiden koko on makuasia, sillä me pidämme pienistä kuutioista ja toiset suurista kuutioista, joten itse teen pieniä kuutioita. Ne laitan omaan astiaan odottamaan, sillä perunat lisätään viimeiseksi.


Sitten silputaan suokakurkku pieniksi kuutoiksi. Kuution koko on taas oman mieltymyksen mukainen, mutta meillä pieniä. Itse käytän omatekoisia suolakurkkuviipaleita, joita käytän tähän salaattiin 16 kappletta. Kokonaisen kurkun viipalointi on hankalaa, sillä se on liukas, joten kurkkusiivut eivät tule tasaisiksi. Helmpompi on tehdä kokonainen suolakurkku siivuiksi ja sitten kuutioida.
Sitten on vuorossa sipuli, tuo itkettävä kasvi. En tee sitä koneellisesti ja kyyneleet ovat vain ihastus hyvästä ruuasta. Kun teet sipulikuutioita veitsellä, niin aloita sen siivuttamisesta. Siivuta siten, että aloitat sen päistä eli ensin tulee renkaita. Tämän jälkeen leikkaa renkaat kahtia ja ota peukalolla kaaren suurimmasta päästä kiinni ja etusormella sipulin keskustasta. Renkaasta saat täten sipulin rakenteen mukaan kuutioita.
Sitten on soosin vuoro. Kulhoon laitetaan kaksi ruokalusikallista majoneesia, puoli purkkia ranskan kermaa ja puoli purkkia kermaviiliä. Tähän lisätään valkopippuri ja mustapippuri. Nämä sekoitetaan huolellisesti.
Lisää sekoituksen jälkeen sipuli ja suolakurkku. Sekoita hyvin, mutta älä vatkaa. Lisää viimekseksi perunakuutiot, jotka vain kevyesti käännellään, jotta perunat säilyttävät muotonsa. Nopea, raivoisa sekottaminen saa perunakuutiot rikkoutumaan ja sitten tarjoiltavana on höystetty perunamuusi.
Valitettavasti kuva osin epäonnistui, sillä valoisuus teki tepposet.

Vinkki:
Jos haluat tehdä sinappisen perunasalaatin, niin lisää siihen kaksi ruokalusikallista sinappia. Toiseksi alimmassa kuvassa on sinappi mukana. Koska en suosi mitään merkkiä, niin sinapin voi valita maun mukaan. Jos käytät ns. Dijon sinappia, niin älä ylitä kahta ruokalusikallista, sillä silloin syöt pelkää sinappia ja muut maut häviävät.

Säilyvyys:
Tämä on tuoretuote, joten se ei säily kauan. Majoneesin ikävä puoli on se, että se lasittuu, kermaviilin ongelma on vetistyminen, joten tämä ei säily kuin noin vuorokauden. Parhammillaan salaatti on tuoreena. Seuraavana päivänä se on jo ikävän näköistä.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...