sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Lanttu- ja porkkanalaatikko

Joulu on kohta käsillä, mutta ison osan ruuista voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Täten välttää jouluisen kiireen ja voi rauhassa aloittaa ne viimeiset valmistelut ilamn tarpeetonta kiirettä. Nämä laatikot on tehty vanhalla reseptillä ja ovat maistuvia.

Lanttulaatikko

Tarvittavat aineet

1½ litraa keitettyjä lanttuja
1 teelusikallinen suolaa
½ teelusikallista maustepippuria
1 desilitra korppujauhoja
½ desilitraa siirappia
1 muna
2 desilitraa maitoa

Itse tekminen

Lohko lantut pieniksi suurella veitsellä. Itse pidän parhaana suurta kokkivesitä, sillä lanttu on kova juures. Kuori lantut ja keitä pehmeäksi ja soseuta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kaupasta valmista lanttusosetta, mutta tällöin maito on jätettävä pois, sillä kaupan lanttusose on kosteampaa kuin kotona tehty.

Lisää kaikki aineet ja sekoita huolellisesti. Myös munan tai korppujauhon voi jättää pois, jos niille on allerginen, mutta paistaa täytyy hieman pidempään, että suurin kosteus häviää ja laatikosta tulee laatikkomainen.
Laita valmis sose vuokiin. Annoksesta tulee kolme 0,5 litran laatikkoa. Kokoa voi muuttaa tarpeen mukaan.
Tasoita pinta tasaiseksi, ripottele hieman korppujauhoa pintaan (jätä tämä pois, jos olet gluteiiniton) ja tee lusikan kärjellä koristekuvio pintaan. Paistetaan uunissa 200 °C puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Porkkanalaatikko

Tarvittavat aineet

1 kahvikupillinen riisiryynejä (määrä vastaa noin 1 3/4 desilitraa)
1 litra maitoa
½ kiloa porkkanoita
1 muna
1 teelusikallinen suolaa
3 maustemitallista muskottikukkaa
2 ruokalusikallista korppujauhoja
1 ruokalusikallinen sokeria

Itse tekeminen

Keitä riisi ja maito puuroksi. Maidoksi sopii myös hylatuoteet ja maidottomalle kaurajuoma tai vesi.
Itse keitin veteen. Keitän aina osittain ja lopuun haudutan puuron. Porkkanat kannattaa keittää edellisenä päivänä, sillä niistä irtoaa kuori parhaiten keitettynä ja kylmänä. Soseuta keitetyt porkkanat.

Lisää nyt kuivat aineet ja kananmuna. Sekoita huolellisesti. Tämä siksi, että muskottikukka on vahva mauste eikä könttinä kielellä ole todellakaan makuelämys.
Lisää porkkanasose. Itse oikaisin hieman ja käytin kaupan ½ kilon paketillisen porkkanasosetta. Sekoitetaan tasaiseksi.
Laita vuokiin ja ripottele päälle korppujauhoa (tämä ei ole välttämätön) Pinnan voi halutessaan koristella lusikankärjellä tai veitsellä. Annoksesta tulee kolme ½ litran vuuallista. Paistetaan 200 °C puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Jäähtyneet laatikot on nyt pakastettavissa. Kun on tarjoilun aika, niin ota edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin. Laita laatikon pinnalle hieman voinokareita ja lämmitä uunissa 100 - 150 °C.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...