torstai 29. marraskuuta 2018

Vaalea pähkinäkakku

Usein pähkinäkakut ovat tummia, mutta tämä on vaalea. Tekeminen on helppoa. Ohje kahden litran vuualle.

Tarvittavat aineet

250 grammaa margariinia tai voita
3 3/4 desilitraa sokeria
5 kananmunaa
100 hasselpähkinää rouhittuna
1 tl leivinjauhetta
4 desilitraa vehnäjauhoja

Itse tekeminen

Margariini tai voi ja sokeri vaahdotetaan. Margariini tai voi kannattaa palastella, kun se on vielä kovaa ja itse otan ne huoneen lämpöön jo edellisenä iltana, jotta se on todellakin pehmeää.
Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten seokseen, että siitä tulee kuohkea.

Nyt on munat lisätty. Tässä kohtaa monissa ohjeissa varoitetaan sekoksen juoksettumisesta (muuttuu rakeiseksi). Itse en ole sen huomannut vaikuttavan kakkuun suuntaan tai toiseen, joten älä stressaa, jos juoksettuu. Taikina tasoituu jauhojen myötä.

Lisää rouhitut hasselpähkinät varovasti sekoittaisen. Älä vatkaa enää. Hasselpähkinöiden sijaan voit kokeilla muita, suolattomia pähkinöitä.
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita seos kevyesti taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Tosin nykyisin on vuokia, jossa tätä toimitusta ei tarvitse tehdä, mutta Kyökki onkin hieman vanhanaikainen. Paista 175 °C tunnin ajan, kunnes kakku on kypsä. Tulitikku on oiva väline kypsyyden toteamiseksi eli jos taikina tarttuu tikkuun, niin se on raaka ja jos ei niin kypsä.
Pähkinäkakku on oikealla. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...