maanantai 31. joulukuuta 2018

Hyvää Uutta Vuotta

Tämään on uuden vuoden aatto ja siihen sopivat nakit ja perunasalaatti. Taikinaan käärityt nakit ja perunasalaatin ohjeet täällä jo onkin, joten nautinnollista uuden vuoden aattoa.

lauantai 8. joulukuuta 2018

Mamssellin piparkakut

Mausteiset piparit kuuluvat jouluun ja tämä ohje on todella helppo ja vanha. Mitään ei keitetä, joten pohjaan ei voi mikään palaa. Koska tässä ei ole kuumia ainesosia, niin tekoon voi lapsetkin osallistua. Annoksesta tulee noin 45 piparia

Tarvittavat aineet

250 grammaa margariinia tai voita
3 desilitraa sokeria
2 desilitraa siirappia
2 ruokalusikallista piparkakkumaustetta
2 kananmunaa
8 vehnäjauhoja
4 teelusikallista soodaa

Itse tekeminen

Sulata margariini tai voi.
Sulatettuun rasvaan lisätään sokeri, siirappi, piparkakkumauste ja kanan munat.
Vatkaa ainekset sekaisin hyvin, jotta munien rakenne rikkoutuu ja mauste leviää tasaisesti.

Lisää jauhot ja sooda. Sekoita sooda jauhoihin. Sekoita jauhot seokseen, mutta älä vaivaa taikinaa eli sekoitetaan vaan sen verran, että jauhot sekoontuvat kunnolla.
Vie valmis taikina jääkaappiin kolmeksi tunniksi, jonka jälkeen taikina on leivottavissa. Itse teen sen tavallisesti edellisenä päivänä ja annan maustua yön yli.
Leivo piparit ja paista 175 °C kauniin ruskeiksi. Kun ryhdyt paistamaan, niin keskity pelkkään paistamiseen, sillä piparit ovat palamisherkkiä.

Ja kuten alkuperäisessä ohjeessa luki: Natustele ja maistele, kun yhden olet syödyksi saanut, niin mieli tekee jo toista.

Vinkki

Piparit ovat melko pehmeitä, mutta loput piparit ovat kovia. Itse teen piparit alkuvaiheen taikinapalasta ja toisen kaulitsemisen jälkeen siirrän taikinan sivuun. Näistä teen suorakaiteen muotoisia levyjä, joiden päälle on helppo laittaa homejuustoa, jos siitä pitää tai kahden levyn väliin jäätelöä.

Lisäksi

Voit käyttää kaupasta saatavaa piparkakkumaustetta, mutta sen voi tehdä myös itse. Piparkakkumauste säilyy tiiviissä rasiassa seuraavaan jouluun. Itse teen aina kaksinkertaisen annoksen.

Tarvittavat aineet

1 teelusikallinen inkivääriä
½ teelusikallista neilikkaa
1 teelusikallinen kardemummaa
1½ teelusikallista maustepippuria
1 teelusikallinen kanelia

Sekoita aineet ravistelemalla.



torstai 29. marraskuuta 2018

Vaalea pähkinäkakku

Usein pähkinäkakut ovat tummia, mutta tämä on vaalea. Tekeminen on helppoa. Ohje kahden litran vuualle.

Tarvittavat aineet

250 grammaa margariinia tai voita
3 3/4 desilitraa sokeria
5 kananmunaa
100 hasselpähkinää rouhittuna
1 tl leivinjauhetta
4 desilitraa vehnäjauhoja

Itse tekeminen

Margariini tai voi ja sokeri vaahdotetaan. Margariini tai voi kannattaa palastella, kun se on vielä kovaa ja itse otan ne huoneen lämpöön jo edellisenä iltana, jotta se on todellakin pehmeää.
Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten seokseen, että siitä tulee kuohkea.

Nyt on munat lisätty. Tässä kohtaa monissa ohjeissa varoitetaan sekoksen juoksettumisesta (muuttuu rakeiseksi). Itse en ole sen huomannut vaikuttavan kakkuun suuntaan tai toiseen, joten älä stressaa, jos juoksettuu. Taikina tasoituu jauhojen myötä.

Lisää rouhitut hasselpähkinät varovasti sekoittaisen. Älä vatkaa enää. Hasselpähkinöiden sijaan voit kokeilla muita, suolattomia pähkinöitä.
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita seos kevyesti taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Tosin nykyisin on vuokia, jossa tätä toimitusta ei tarvitse tehdä, mutta Kyökki onkin hieman vanhanaikainen. Paista 175 °C tunnin ajan, kunnes kakku on kypsä. Tulitikku on oiva väline kypsyyden toteamiseksi eli jos taikina tarttuu tikkuun, niin se on raaka ja jos ei niin kypsä.
Pähkinäkakku on oikealla. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.




Kookoskakku

Kookoskakku on varsinainen hätävarakakku, sillä sen voi pakastaa ja se sulaa huoneenlämmössä parissa minuutissa. Maukas kakku on myös helppotekoinen. Annos on kahden litran vuualle.

Tarvittavat aineet

250 grammaa margariinia tai voita
3 desilitraa sokeria
4 kananmunaa
3 desilitraa vehnäjauhoja
2 teelusikallista leivinjauhetta
5 desilitraa kookoshiutaleita

Itse tekeminen

Huoneenlämpöinen voi tai margariini ja sokeri vaahdotetaan. Voi tai margariini kannattaa ottaa pehmenemään jo edellisenä iltana ja tällöin leikata ne pieniksi siivuiksi, jotta vaahdottaminen on helpompaa.
Lisää voi/sokerivaahtoon kananmunat yksitellen, jotta taikinasta tulee tasainen.
Kaikki munat ovat vaahdotettu voi/sokerivaahtoon. Monissa ohjeissa varoitetaan seoksen juoksettumisesta ja kehoitetaan lisäämään hieman jauhoja sen estämiseksi. Itse en ole huomannut kakun koostumuksessa mitään eroa siitä, onko vaahdotus juoksettunut (rakeinen) vai ei. Joten älä stressaa tästä ilmiöstä itseäsi. Leipomisen pitää olla mukavaa.
Mittaa jauhot, leivinjauhe ja kookoshiutaleet kulhoon ja sekoita. Lisää seos taikinaan sekoitellen eli älä vatkaa enää. Kaada seos voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Tosin nykyisin on erilaisia pinnoitettuja vuokia, joissa tätä ei tarvita. Paista 175 °C tunnin ajan, kunnes kakku on kypsä. Tulitikku on hyvä koetin eli jos taikinaa jää tikkuun, nin se on raaka ja jos ei niin kakku on kypsä.
Kookoskakku vasemmalla ja sen paistopinta tummuu aina kookoshiutaleiden rasvan vuoksi. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.





Zaidakakku

Tämä kakku on vanha eli isän äiti leipoi tätä ja se on helppotekoinen. Ohje on pieni, sillä ennen vanhaan kakkuvuuat olivat pieniä, sillä sokeria ei ollut tarjolla kuin nykyisin. Nyky vuualle kaksinkertaista ohje.

Tarvittavat aineet

2 kananmunaa
3 desilitraa sokeria
2 desilitraa maitoa
1 dl sulatettua voita tai margariinia
1 teelusikallinen jauhettua kardemummaa
6 desilitraa jauhoja
2 tl leivinjauhetta

Itse tekeminen

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Mitä napakammaksi ja valkoisemmaksi vaahdotat, sitä kuohkeampi kakku.
Lisää maito ja hieman viilentynyt sula rasva joukkoon ja kääntele varoen. Maito voi olla laktoositonta ja itse käytin kauramaitoa.
Lisää kardemumma ja kääntele sekin varoen taikinaan.
Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Kääntle varoen, kunnes jauhot ovat sotkeentuneet täysin.

Laita taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan (tästä kakusta unohtui ottaa ennen ja jälkeen kuvat). Paista 175 °C noin tunnin verran, kakun kypsyyttä voi koettaa erillisellä tikulla, mutta tulitikku antaa luotettavimman vaustauuksen eli jos taikinaa jää tikkuun on kakku raaka ja jos ei niin kakku on kypsä.




sunnuntai 25. marraskuuta 2018

Lanttu- ja porkkanalaatikko

Joulu on kohta käsillä, mutta ison osan ruuista voi valmistaa etukäteen ja pakastaa. Täten välttää jouluisen kiireen ja voi rauhassa aloittaa ne viimeiset valmistelut ilamn tarpeetonta kiirettä. Nämä laatikot on tehty vanhalla reseptillä ja ovat maistuvia.

Lanttulaatikko

Tarvittavat aineet

1½ litraa keitettyjä lanttuja
1 teelusikallinen suolaa
½ teelusikallista maustepippuria
1 desilitra korppujauhoja
½ desilitraa siirappia
1 muna
2 desilitraa maitoa

Itse tekminen

Lohko lantut pieniksi suurella veitsellä. Itse pidän parhaana suurta kokkivesitä, sillä lanttu on kova juures. Kuori lantut ja keitä pehmeäksi ja soseuta. Vaihtoehtoisesti voit käyttää kaupasta valmista lanttusosetta, mutta tällöin maito on jätettävä pois, sillä kaupan lanttusose on kosteampaa kuin kotona tehty.

Lisää kaikki aineet ja sekoita huolellisesti. Myös munan tai korppujauhon voi jättää pois, jos niille on allerginen, mutta paistaa täytyy hieman pidempään, että suurin kosteus häviää ja laatikosta tulee laatikkomainen.
Laita valmis sose vuokiin. Annoksesta tulee kolme 0,5 litran laatikkoa. Kokoa voi muuttaa tarpeen mukaan.
Tasoita pinta tasaiseksi, ripottele hieman korppujauhoa pintaan (jätä tämä pois, jos olet gluteiiniton) ja tee lusikan kärjellä koristekuvio pintaan. Paistetaan uunissa 200 °C puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

Porkkanalaatikko

Tarvittavat aineet

1 kahvikupillinen riisiryynejä (määrä vastaa noin 1 3/4 desilitraa)
1 litra maitoa
½ kiloa porkkanoita
1 muna
1 teelusikallinen suolaa
3 maustemitallista muskottikukkaa
2 ruokalusikallista korppujauhoja
1 ruokalusikallinen sokeria

Itse tekeminen

Keitä riisi ja maito puuroksi. Maidoksi sopii myös hylatuoteet ja maidottomalle kaurajuoma tai vesi.
Itse keitin veteen. Keitän aina osittain ja lopuun haudutan puuron. Porkkanat kannattaa keittää edellisenä päivänä, sillä niistä irtoaa kuori parhaiten keitettynä ja kylmänä. Soseuta keitetyt porkkanat.

Lisää nyt kuivat aineet ja kananmuna. Sekoita huolellisesti. Tämä siksi, että muskottikukka on vahva mauste eikä könttinä kielellä ole todellakaan makuelämys.
Lisää porkkanasose. Itse oikaisin hieman ja käytin kaupan ½ kilon paketillisen porkkanasosetta. Sekoitetaan tasaiseksi.
Laita vuokiin ja ripottele päälle korppujauhoa (tämä ei ole välttämätön) Pinnan voi halutessaan koristella lusikankärjellä tai veitsellä. Annoksesta tulee kolme ½ litran vuuallista. Paistetaan 200 °C puoli tuntia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
Jäähtyneet laatikot on nyt pakastettavissa. Kun on tarjoilun aika, niin ota edellisenä päivänä sulamaan jääkaappiin. Laita laatikon pinnalle hieman voinokareita ja lämmitä uunissa 100 - 150 °C.







sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Nakit taikinakuoressa

Nämä ovat mukavia, helposti lämmitettäviä naposteltavia illan istujaisiin ja onhan nyt pikkujoulukausi menossa, niin loistavaa tarjottavaa ja pieni lisä myös uudenvuoden perinteiseen nakin syöntiin. Puolisoni tutustui tällaisiin Hollanissa, joten kokeiltava tätäkin oli. Itse käytin juusto-japapeno nakkeja (420g), jonka voimakasta makua tainina pehmentää.

Tarvittavat aineet:

1 litra vettä
2 teelusikallista suolaa
3 ruokalusikallista öljyä
2 pussia kuivahiivaa
16 - 18 desilitraa vehnäjauhoja
3 paketillista nakkeja (valinta vapaa)
1 kananmuna (voiteluun)

Veteen sekoitetaan suola ja öljy, lisää 10 desilitraa jauhoja ja kuivahiiva. Sekoita aineet keskenään ja lisää jauhoja tarpeen mukaan vaivaamisen aikana, jotta saat napakan taikinan aikaiseksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi.

Ota taikina leivinlaudalle ja leikkaa siitä palanen, joka pyöritetään palloksi. Tee tästä pitkulainen pyörylä kaulimalla tai sormin muokkaamalla. Aseta nakki kuoren päälle.
Kääri taikina nakin ympärille siten, että nakki jää piiloon. Tämä siksi, että nakki ei uunissa kuivuisi. Laita pellille sauma puoli alaspäin. Voitele pötkylä kananmunalla. Tässä vaiheessa ei enää kohoteta, vaan suoraan uuniin. Jos teet suuremman määrän kerralla, niin tee pellillinen kerrallaan, ettei taikinasta tule kovin paksu.
Paista 225 °C kaunnin ruskeiksi.

Vinkki:

Voit tehdä tämän myös makkaroista, mutta jos käytät ryynimakkaraa, niin ne on paistettava lähes kypsiksi ensin.

perjantai 2. marraskuuta 2018

Tomaattikastike kebablihalle

Kebablihaa höystetään usein kastikkeilla ja tämä tomaattinen on loistava, myös moneen muuhun. Meillä tehdään kebablihan oheen usein keitettyjä fusirilli makaroneja, jotka pehmentävät tämän, melko tulisen soosin maut.

Tarvittavat aineet:

2 tölkkiä paseerattua tomaattia
1 sipuli
4 valkosipulin kynttä
3 ruokalusikallista oliiviöljyä
3 teelusikallista mustapippurijauhetta
2 teelusikallista paprikajauhetta
1 kasvisliemikuutio
1 ruokalusikallinen balsamiviinietikkaa
1 ruokalusikallinen Sriraha kastiketta
1 ruokalusikallinen sinappia

Valmistus:

Kaada paseerattu tomaatti kattilaan. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Lisää sipulit kattilaan ja sekoita, ennen muiden mausteiden laittoa huolellisesti. Tämä siksi, ettei mauste tartu sipulin pintaan ja aiheuta tujua makuelämystä.

Lisää loput aineet ja sekoita huolella. Seosta keitetään pienellä lämmöllä, joka tarkoittaa sähköhellalla pienintä mahdollista. Seosta kuumennetaan, kun haluttu paksuus on saavutettu. Sakenee kyllä jäähtyessään hieman. Kastiketta tulee noin litra, joten itse säilön sen tiivissä purkissa jääkaapissa ja säilyy useamman viikon. Kastiketta voi myös pakastaan annoskokoina. Sulatetun kastikkeen säilyvyys heikkenee.

Vinkki:

Kokeilin tätä kastiketta ketsupin sijaan pitsaan ja pitsa sai ihan uudet ulottuvuudet. Tämä toimii myös hampurilaisessa ja kuumassa koirassa.

Sriracha kastikkeet voi ostaa, mutta myös tehdä itse, mutta se vaatii tehosekoittimen tai sauvasekoittimen. Tämä onkin sitten jo niin tuhtia, että sailyy jääkaapissa kauan. Kastikkeen tekoon tarvitaan.

Tarvittavat aineet:

2 paketillista punaisia shilejä
8 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1 dl omenaviinietikkaa
1 ruokalusikallinen tomaattipyrettä
1 ruokalusikallinen kalakastiketta
2 ruokalusikallista hunajaa
2 teelusikallista suolaa.

Puhdista chilit ja jos tahdot miedompaa, niin poista siemenet. Kuori ja silppua valkosipuli ja sipuli. Itse korvasin tomaattipyreen sosialisoimalla ruokalusikallisen tomaattikastikkeen paseeratuista tomaateista ja koska kalakastiketta ei ollut niin käytin yhden kalaliemikuution. Hunaja-allergisena jätin sen pois. Aineet tehosekoittimeen ja jauhetaan tasaiseksi kastikkeeksi. Käy hyvin mausteeksi pataruokaan, johon saa tuhdimman maun.



torstai 4. lokakuuta 2018

Pasteijat

Pasteijat ovat juhliin ja illanistujaisiin mukavia, pieniä, suolaisia naposteltavia. Voit tehdä voitakinan itse tai ostaa kaupan pakastealtaasta.

Voitaikina:

400 grammaa margariinia tai voita
9 desilitraa jauhoja
3 dl kylmää vettä
200 grammaa margariinia tai voita (kaulitsemiseen)

Mittaa jauhot kulhoon ja pieninä nokareina margariini tai huoneenlämpöinen voi, jotka nypitään tasaiseksi muruksi. Tämän jälkeen sekoitetaan vesi joukkoon. Taikina kaulitaan suureksi levyksi, jauhotetulla pöydällä, joka päälle asetetaan ohuina lastuina margariinia tai voita. Tämän jälkeen taikina käännetään kahtia ja kaulitaan uudelleen, käännetään kolmeksi ja kaulitaan uudelleen, käännetään neljäksi ja kaulitaan uudelleen. Mitä useammin teet, niin sitä lehtevämpää taikinasta tulee, joka soveltuu joulutortuille hyvin, mutta pasteija ei voi olla niin lehtevä.

Pasteijoihin tarvitaan (tällä annoksella tulee 25 pientä pasteijaa):

- 0,6 desilitraa vettä
- 0,5 puuroriisiä
- 600 grammaa voitaikinaa

Nämä haudutetaan puuroksi. Jos teet kapeita, niin kananmuna sotketaan raakana täytteeseen, mutta suuriin kolmioihin keitettynä. Taikinalevyistä, joita kaupoissa myydään, niin ne ovat lehteviä, joten venytä kulmista alkaen taikinaa. Jos ostat ison levyn, niin kauli ohueksi. Kuvissa olen käyttänyt isoa levyä, jonka kaulin ohueksi levyksi.

Täytteeseen tarvittavat aineet:

- ruskistettua jauhelihaa tai
- tonnikalaa öljyssä (muista valuttaa öljy pois siivilässä) tai
- kala kaikkinensa, mutta sen tulee olla hienojakoista tai
- ruskistettua kanaa tai
- keitettyjä kasviksia (joita en kyllä itse tee)
- hieman suolaa
- maustepippuria/valkopippuria

Tee ensin täyte:
Puuron sekaan lisätään jauheliha ja mausteet ja kananmuna, sekoita huolella:



Kaulitse taikina ohueksi levyksi ja leikkaa taikinapyörällä tai terävällä veitsellä 10 senttimetrin soiroja.
Aseta täytettä 5 senttimetrin matkalle, koko soiron alalle.
Käännä reunat täytteen päälle ja voi tarvittaessa sivellä hieman vettä tartuntapintoihin, jos ne ovat jauhosia tai taikina ehtinyt kuivahtaa.
Kun soiro on täytetty ja reunat nipistetty kiinni, niin taikinapyörällä tai terävällä veitsellä leikataan pasteijat tasakokoisiksi palasiksi.
Aseta pasteijat pellille, sauma puoli alaspäin ja leikkaa saksilla lovet pasteijan pintaan ja sivele pintaan kananmunaa, jonka rakenne on rikottu.
Piasta pasteijat 225 °C, kunnes saavat kauniin värin. Kolmiopasteijat tehdään samoin täyttein, mutta kolmion muotoon laitetaan täyte. Itse suosin keitettyä kananmunaa, mutta sen voi pistää raakanakin, joka tukee taikinaa.



maanantai 13. elokuuta 2018

Kebabliha

Pienenä annoksena tämän vaivaaminen käsin onnistuu, kunnon kauhalla, mutta ohjeen mukaista määrää ei pysty tekemään kuin koneellisesti.

Tarvittavat aineet:

2 kg naudan jauhelihaa
2,5 ruokalusikallista aromisuolaa
4 teelusikallista jauhettua mustapippuria
3 teelusikallista sipulijauhetta
3 teelusikallista paprikajauhetta
2 teelusikallista valkosipulijauhetta
2 teelusikallista oreganoa
1 teelusikallinen juustokuminaa
1 teelusikallinen chilijauhetta
1 teelusikallinen cayannepippuria
3 ruokalusikallista perunajauhoa

Laita jauheliha taikinakulhoon ja siihen taikinakoukku. Mittaa mausteet astiaan ja sekoita ne huolellisesti.


Taikinaa täytyy vaivata pitkään, jotta sen rakenne menee rikki. Lisää nausteet useammassa erässä, jotta ne vaivautuvat tasaisesti, eikä tule makunystyröitä polttavia yllätyksiä.
Nyt pitäisi saada folion päälle leivottua pötkylä, jossa ilmaa olisi vähän. Itse laitoin kaksi foliota päällekkäin ja kovalla nuolijalla taivuttelin pötkylän leivontakulhossa ja painelin sen pitkulaisemmaksi.


Kääri foliot tiiviisti lihan ympärille ja varusta paistomittarilla. Paistolämpötila on vain 100 °C ja kestää useamman tunnin, joten paistomittari on hyvin hyödyllinen, sillä sisälämpötilan tulee nousta 80 °C:seen. Itse käytän uunipeltiä paiston ajan, sillä jos foliopaketti vuotaa, niin liemi jää pellille.

Kun kypsyys on saavutettu, niin liha nostetaan puhtaalle foliolle ja sen pinta on hyvä kuivat talouspaperilla painelemalla. Tämän jälkeen sen annetaan jäähtyä ja kääritään uuteen folioon. Nyt paketti saa tasaantua jääkaapissa yön ylitse.
Seuraavana päivänä aloitetaan vuoleminen. Notkea vetsi on tarpeen vuolemisessa. Itse käytin siivuttamiseen siivutuskonetta, joten siivut eivät ole pitkiä suikaleita vaan vajaan 1,5 mm paksuisia siivuja.
Väri on ennen siivutusta sisältä raa'an näköistä, mutta liha tummuu, kun on kosketuksessa ilman kanssa. Itse teen tuon ison annoksen, sillä tämä on niin hyvää, että isokin annos meillä hupenee nopeasti. Mitä ei tule syötyä, niin pakasta sopiviksi annoksiksi.

Vinkki:
Ota talteen liemi, jota tulee noin 2,5 desilitraa. On todella hyvä kastikkeiden ja patojen maustajaksi.









torstai 28. kesäkuuta 2018

Norjalaiset perunat

Puolisoni kun on rahtia maailmalla ajanut, niin on tuonut joitakin kotiin. Norjassa nämä perunat ovat pieniä ja pakattu umpiopussiin. Perunat ovat esikeitettyjä, joten niiden valmistaminen tunturissa ei vaadi paljon energiaa. Maustamisessa on vain taivas rajana ja tietysti oma mieltymys mausteisiin.

Tarvittavat aineet:

- Jauhoisia perunoita
- ½ teelusikallista suolaa
- 1 teelusikallinen tinjamia
- 1 teelusikallinen rosmariinia
- 1 teelusikallinen valkosipulia
- 1 litra ruokaöljyä

Mittaa mausteet kulhoon. Yllä oleva on vain yksi variaatio, mutta mieltymystesi mukaan laittaa mitä vaan. Alkuperäisiä ovat tillillä, sinapilla, tomaatilla tai ruohosipulilla maustetut.

Lisää ruokaöljy mausteisiin. Öljyn laatu on jälleen makuasia.
Esikeitä perunat eli niiden tulee olla vielä napakat, mutta haarukka kuitenkin kankeasti niihin uppoaa eli ovat täten sisältäkin lämmenneet. Jos käytät pieniä perunoita, niin ne voi laittaa kokonaisena, mutta suuret on hyvä halkaista pituussunnassa ennen esikeittoa. Lisää esikeitetyt perunat lusikalla mausteiseen öljyyn.
Öljyn tulee peittää perunat.  Anna maustua yön ylitse ja kypsennä grillissä, pannulla tai uunissa. Grillissä ja pannussa paista ensin kuoripuoli ja vasta sitten leikkopinta, jos olet käyttänyt isoja perunoita. Pienet perunat voidaan myös keittää kypsäksi. Itse nostelen perunat lusikalla grilliin tai pannulle, jotta voin valuttaa suurimman osan öljystä takaisin astiaan.

Vinkki:

Jos käytät kiinteitä tai jauhoisia perunoita, niin voit käyttää öljyä useamman kerran, jos säilytät sen viileässä. Perunasta tietysti liukenee tärkkelystä ja se samentaa öljyn, joten itse luovun siitä, kun öljyn läpi ei kulhon pohjaa näy eli sinne on kertynyt "perunajauho" kerros.





Sveitsin pihvit

Tämä on maukas pääruoka tai palanen iltapalaksi. Alkuperäinen ohje, neljän vuosikymmenen takaa, oli laittaa pihvit grillissä ja sivellä gril...